Generale

Ce trebuie să știi când plănuiești concediul în afara țării

Ieri ne-am cumpărat biletele pentru destinația de concediu din vara asta. Am ales Bruxelles pentru că ne doream demult să vedem Belgia și printre altele pentru că se ajunge foarte repede în Amsterdam oraș pe care intenționam să-l vizităm de câțiva ani buni. Dacă ne rămâne timp și mai ales pentru că e un oraș mic, am vrea să facem un mic popas de o zi și prin Luxemburg. Nu am ieșit de multe ori din țara (de vreo 3 ori doar: de două ori în Cipru și o dată în Franța – Paris) dar au fost de ajuns că să-mi fac o idee despre lucrurile de care să țin cont atunci când plănuiesc o excursie în afara țării.

Cumpărăm biletele de avion cu cel puțin 6 luni înainte. Din două motive:

1. știu foarte bine zilele când îmi voi programa concediul și nu va exista riscul să nu îl pot primi atunci când vreau eu. La noi la serviciu e foarte aiurea cu ele, căci dacă te trezești cu o lună înainte că vrei în august să pleci o saptama la mare s-ar putea să nu primești concediul chiar dacă nu ți-ai luat nici măcar o zi liberă pe anul în curs. Sunt foarte mulți angajați și toți vor vara concediu. Și vorba aia, cineva trebuie să rămână să și muncească. Așa că, dacă eu știu exact zilele când voi fi plecată, depun cererea de concediu de acum și știu că le voi primi întrucât sunt printre primele persoane care a solicitat concediul în perioada respectivă.
2. pentru că sunt mai ieftine. Cu cât cumperi mai din timp biletele de avion cu atât le găsești mai ieftin. De exemplu noi am luat azi bilete pentru perioada 25-30 iulie. Ambele (dus-întors) au costat în jur de 550 de ron cu tot cu taxe de aeroport, administrare și ce mai cer ei pe acolo. Acum două săptămâni când am verificat costau 400 de lei dus-întors. Și cu siguranță în martie se vor mări prețurile. Așa că cu cât mai devreme cu atât mai bine pentru buget.
Socoteala din târg… e știut că nu se pupă întotdeauna cu cea de acasă, așa că:

Întotdeauna avem la noi mai mulți bani decât preconizăm că vom cheltui. Niciodată nu știi ce se ivește. Poate se întâmplă ceva și aici nu mă refer neapărat la lucruri rele ci pur și simplu poate găsești un lucru pe care ți-l doreai demult și în România nu ai de unde să-l cumperi sau poate vrei ca într-o noapte să cheltui într-un club mai mult. E bine ca întotdeauna să fii precaut pentru că lucrurile te pot lua prin surprindere și banii te pot scoate aproape din orice situație neprevăzută
Luăm cu noi cardul bancar. Sunt unele locuri în Europa unde poți plăti doar cu cardul. Asta am învățat-o în Paris când am vrut să închiriem o bicicletă și deși costa doar un euro, aparatele de unde puteai închiria bicicleta nu acceptau decât plata cu cardul.
Căutăm pe internet ceea ce vrem să vizităm.

De ce să stai acolo să bâjbâi când există internetul și Google Maps? Ne documentăm pe site-uri, bloguri și notăm în telefon adresele și obiectivele și, bineînțeles, cu ce ajungem acolo (autobuz, tren, microbuz etc) și dacă găsim info ne facem o idee și cât costă fiecare mijloc de transport pentru a ne orienta care dintre ele e mai avantajos pentru noi.

Ne “cazăm” de-acasă.

E plin internetul cu site-uri de informare, așa că nu ai decât să îți rezervi câteva ore într-o zi și să cauți hoteluri/moteluri în orașul în care vei sta. Noi preferăm Booking.com un site ușor de manevrat, user friendly, găsești acolo o grămadă de informații și dacă nu mă înșel poți face și rezervări. Iar dacă nu, oricum găsești acolo adresele de mail și numerele de telefoane ale hotelurilor pentru a putea rezerva din timp, căci există riscul să îți dorești să te cazezi într-un anume loc și să nu o poți face la fața locului pentru că nu mai sunt camere disponibile.

Cam astea sunt lucrurile pe care le facem înainte de a planifica vacanța. Despre organizare, ce lucruri luăm cu noi, cum facem să nu uităm nimic, o să scriu un post separat. Pentru că pe cât de împrăștiată si dezorganizată sunt eu am reușit ca de fiecare dată când am plecat să nu uit nimic important.

Alte articole:

Back to top button
error: Content is protected !!