Matrimoniale online, avantaje si dezavantaje.
Auzim tot mai des în ultimul timp că trăim în secolul vitezei, că nu mai avem timp cum aveau alții acum mulți ani, că suntem preocupați de carieră și mai puțin de socializare și, în speță, că petrecem tot mai mult timp conectați la internet. Ce se întâmplă atunci când, lipsit de timp și de chef de a-ți găsi perechea în offline, te hotărăști să îți încerci norocul apelând la site-urile de matrimoniale? Nu e un lucru neapărat rău, dacă urmăm câteva reguli de online dating și dacă luăm acest lucru în serios.
BINE DE STIUT
Toți userii au acces la datele noastre personale: nume, adresă, mail, număr de telefon, zodie, preferințe etc. Depinde de noi ce considerăm că este relevant să spunem atunci când ne creăm profilul. Așa că dacă nu vreți să fiți agasați cu telefoane anonime și cu scrisorele în cutia poștală, cel mai bine e ca aceste detalii să nu le afișați/completați decât dacă este într-adevăr necesar și site-ul respectiv nu permite sub altă formă înscrierea.
Să aveți grijă la ce poze personale uploadați pe profilul vostru. Ele pot fi ușor copiate și plasate în locuri în care cu siguranță nu le-ați dori. Caz concret: o tânără își postează pe un site cunoscut de matrimoniale poze în ipostaze sexy. După câteva luni colega de facultate o anunță că i-a găsit întâmplător acele poze pe un site cu escorte din București. Așadar, aveți mare grijă ce fel de poze puneți acolo pentru a nu putea fi ulterior folosite în alte scopuri.
Nu uitați că un cont pe astfel de site-uri naște controverse. Dacă știți că locul vostru de muncă e unul pretențios care penalizează angajatul pentru prestația lui online, alegeți-vă un nickname și nu vă înscrieți cu numele real. E mai greu ca cineva să vă găsească astfel decât dacă, să zicem, că șeful s-ar hotărî că într-o zi cu soare să facă un background check angajaților firmei.
AVANTAJE
Poți căuta persoane după vârstă, profesie, caracteristici fizice. Dacă de exemplu ieși într-un bar la agățat nu poți verifica dacă brunetul de la masa de vis-a-vis care îți tot face ochi dulci, e avocat sau tinichigiu. (nu am nimic cu meseria de tinichigiu, să ne-nțelegem)
Scutești timp și bani. Ca să mergi în cluburi, baruri, locuri unde poți întâlni pe cineva ai nevoie de un capital sănătos dacă chiar ești serios pe treabă. Dar pe site-urile de matrimoniale ai nevoie de doar câteva minute să-ți bibilești profilul și să te apuci de căutat. Odată găsiți “potențialii” urmează etapa de socializare care într-adevăr mănâncă ceva timp, dar dacă oricum obișnuiai să pierzi vremea online, în felul ăsta o faci cu un scop precis.
Ești sigur că atunci când ieși la un date nu o s-o faci cu o persoană cu care n-ai nimic în comun. Tocmai pentru că prin discuțiile online începeți să vă cunoașteți gusturile, preferințele n-o să fiți puși în situația penibilă de a sta la masă cu paharul de suc/bere în mână, întorcând pachetul de țigări pe o parte și pe alta, ca și cum ar fi prima oară când l-ați vedea, fără să vă adresați niciun cuvânt.
DEZAVANTAJE
Să zicem că ai găsit pe cineva cu care te potrivești de minune: de la muzica pe care o ascultați până la pasiunea pentru fotografie și artă. Dar ce se întâmplă dacă persoana respectivă locuiește la mii de km distanță? Tu ai un job stabil și celălalt la fel. Cum faceți să fiți împreună astfel încât niciunul să nu fie în dezavantaj? Nu prea e cale de mijloc. Unul dintre voi va trebui să se mute din orașul său. Și practic își va lua viața de la 0. Oameni noi, locuri noi, job nou etc. Întrebare e dacă se merită sacrificiul pentru cineva cunoscut pe internet.
Așa cum tu îți alegi doar un alt nickname pentru a-ți proteja identitatea, și ceilalți pot face lucrul ăsta la fel de simplu. Ba unii dintre ei nu se vor opri aici și vor completa date false în profil: poză, adresă, preferințe. Și ce te faci dacă afli că te-ai îndrăgostit de o imagine? De “your perfect guy” în care cineva pozează cu succes?
IN LOC DE CONCLUZII
Atenție mare atunci când vă hotărâți să faceți acest pas. Nu încurajez găsirea perechii pe internet dar nici nu mă pun Gigi contra. Fiecare e liber să acționeze cum dorește, să facă ce crede că e mai bine pentru el, doar că nepăsarea și neresponsabilizarea cetățenilor în acest sens pot avea repercusiuni severe asupra siguranței sociale. Internetul e o lume mare, o lume în care fiecare este așa cum dorește, arată cum vrea, se poartă cum ar trebui, însă odată înlăturată această mare mască a online-ului, rămânem noi, așa cum suntem cu adevărat și va trebui, vrând nevrând, să ne confruntăm cu noi și cu cei cu care am interacționat dincolo de monitoare.