Blog-urile romanesti .. mare dezamagire

Am evitat mult timp fenomenul de blogging, pentru ca am crezut ca in momentul respectiv nu prea aveam ce sa scriu pe acolo. Dar de cateva luni am inceput sa privesc acest domeniu cu mai mare atentie si sa incerc si eu marea cu degetul.

Blog-ul de inceput este cel de pe Webmaster Tips & Tricks. Este un blog “profesional”, mai mult decat personal. Ca si acesta, contine numai articolele mele, dar si notite de jurnal din munca mea de administrator web.

De cateva zile m-a incercat nevoia de a face un blog ceva mai personal, de data asta in romana, ca tot e limba mea .. si oricat de bine ma descurc in engleza, e clar ca in romana scriu de 2 ori mai repede.

Pentru a ma familiariza si mai mult cu sistemul de blogging romanesc, am intrat pe trafic.ro, ca tot am cont. Si am vazut o categorie cat “casa”, cu prea multe situri de acest gen, fata de cat pot vizita si citi.

Am inceput cu inceputul, adica primele locuri, unele proiecte avand un trafic absolut uimitor. Super, mi-am zis, poate si gasesc ceva interesant de citit. Din pacate insa, primele pagini in cele mai multe cazuri sunt cu blogs pe care le-am vazut o data si a doua oara nu mai dau pe acolo.

Sunt un cititor cu pretentii. Stresata si cu prea putin timp la dispozitie, tind sa fiu exagerat de selectiva. Nu ma intereseaza sport-ul si nici mondenele, mai ales ca multe situri cu imagini de vedete si tot felul de story-uri calca legea drepturilor de autor de s-a incheiat.

Multi bloggeri inca nu inteleg ca o stire NU se copiaza pentru ca 1. e posibil ca nenea de are situl sa se supere si 2. pana la urma e continut duplicat, worthless, dupa cum ii zice englezul. Nu doar pentru motoarele de cautare, ci si pentru vizitatori, ca pana la urma pe astia dorim sa ii facem sa puna pagina la bookmark sau sa se inscrie la feeds.

Vad prea multe situri de gen care nu isi au locul. Mesaje de 2 randuri, link-uri catre alte situri (prea multe, ca din cand in cand nu strica), news, movies, piese luate de pe trilulilu sau cine stie de pe unde.

Ideea de baza (cel putin in mintea mea de blogger incepator) nu este sa trantesc 10 mesaje pe zi, din care nimic sa nu fie de fapt munca mea. Pentru ca supar prin plagiat sau scade respectul vizitatorului meu. Prea multi confunda blogging-ul cu fuga dupa cat mai multe chestii copiate de pe net. Si eu pot face asta. Si pot angaja niste ‘negri pe plantatie’ pe care sa ii pun sa colinde YouTube-ul la cautare de tot felul de ciudatenii.

Nu cred insa ca asta doriti VOI sa cititi aici. Blog-ul este foarte nou. Cred ca 1 saptamana sau ceva de genul. Ceea ce ma bucura insa este modul atat de frumos in care este primit. Semne care ma fac sa ma bucur:

traficul a crescut incet dar sigur.
google ne vede .. acum e drept ca m-au gasit romanii nostri harnici dupa search-ul: “cum sa castig bani pe net fara munca” si asta zice mult despre cat de incantat e romanu’ de munca multa :D
se comenteaza de zor .. am trecut deja de 10 comentatori de top (ca mai multi nu afiseaza script-ul. Sunt destule comentarii, interesante si de calitate, merci mult ;)
in general am fost felicitata pentru idee si continut.
Asta imi da si mai multa energie de a continua. Cate un post, doua, pe zi, de preferat informatii originale sau macar trecute prin “calculatorul” care este creierul meu, cate un “know how”, o recomandare, ceva.

Eu asta doresc sa citesc pe net. Si din pacate lista mea de bookmarks in ceea ce priveste blog-urile romanesti este aproape goala. Sper ca in timp unele dintre blog-urile cu zeci de mii de vizite pe zi sa realizeze ca unii doresc si informatie de calitate si alti incepatori ca si mine sa porneasca o ‘cruciada’ a continutului original si de calitate. Asta aduce in cele din urma respect si, de ce nu, succes.